De battle for talent wordt steeds heviger. In alle sectoren, maar zeker in de logistiek. Mkb’ers in de logistiek hebben niet alleen moeite met het aantrekken van talent, maar ook met het behouden. Talent Innovation Pooling (TIP) moet daar verandering in brengen, door talenten uit het mkb één dag per week te laten sparren met talenten uit andere bedrijven.
Wim Bens, Landelijk Programma Manager bij het KennisDC Logistiek, schetst aan LogistiekProfs.nl het imagoprobleem waar de sector en het mkb tegenaan lopen: “Transport en logistiek hebben geen sexy imago en het mkb ook niet. Als ze de talenten al vinden, dan is het een lastige opgave om hen te houden. Het is niet namelijk iedere dag spannend in een logistiek bedrijf met pak ‘m beet tien tot honderd personen. Het is heel hard werken. Bovendien zit het talent vaak in zijn eentje de wereld op te lossen. Hij of zij kan bijna nooit sparren of samenwerken met ‘soortgenoten’.”
Om die talenten toch te vinden, te blijven boeien en te inspireren ontwikkelde het KennisDC Logistiek in 2016 Talent Innovation Pooling: het talent wordt één dag per week ‘uitgeleend’ aan een neutrale plek, waar hij of zij met andere talenten uit het mkb aan de slag gaat met vraagstukken van de deelnemende bedrijven. “Stel je voor, je hebt Pietje in dienst. Hij neemt op dinsdag aan het eind van de dag zijn koffertje met problemen mee, gaat daar op woensdag in de Talent Pool samen aan werken en komt op donderdag terug met het antwoord. Sterker nog, hij komt met nog vijf antwoorden terug, van problemen waar hij nog niet aan toegekomen was.”
Bens vertelt dat ondernemers in eerste instantie niet staan te springen om een dergelijke constructie. De werknemer heeft het toch veel te druk om een dag per week weg te blijven? En, wat gaat hij of zij delen met de concurrent? “Maar met die instelling kan je het wel vergeten. Dan heb je binnenkort geen Pietje meer. Hij vindt het bij jou namelijk niet leuk genoeg, niet sexy genoeg, je betaalt niet genoeg en hij ontmoet er geen soortgenoten. Dat laatste is het meest van belang. Pietje wil samen grensverleggende, grote dingen realiseren.”
“Als je zuinig op Pietje bent, dan moet je hem toestaan dit te doen”, vervolgt Bens. “Je kunt hem wel honderd euro meer salaris bieden, maar dat is op de lange termijn geen oplossing. Als hij bij jou op woensdag de kans krijgt om zich te ontwikkelen en soortgenoten te ontmoeten, dan is de kans kleiner dat hij ergens anders gaat werken. Daar mag Pietje immers niet meer naar de ‘speeltuin’. Bovendien hoef je deze talenten niet naar een cursus te sturen. Ze worden bijgepraat en leren van elkaar.”
Om mkb’ers over de streep te trekken, werd een constructie bedacht met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). “We vroegen ondernemers: ‘Wat zou je ervan vinden als de Hogeschool jou een tweede Pietje levert? Een stagiaire of afstudeerder die een tijdje komt werken voor een stagevergoeding?’” De student wordt binnen het bedrijf begeleid door het talent Pietje. Hij werkt vier dagen per week en gaat één dag per week terug naar de Hogeschool om daar met alle andere studenten uit te wisselen wat er speelt bij de bedrijven. Een Talent Innovation Pool, maar dan voor studenten. “Dan ontdekken die studenten dat ze met dezelfde vraagstukken bezig zijn. Dat vinden ze prachtig. De student neemt na zo’n dag de input van tien andere studenten ook weer mee naar jouw bedrijf.”
Ook de talenten (de begeleiders van de studenten) worden uitgenodigd om hier hun ‘TIP’-dagen te organiseren. Zij gaan niet alleen met elkaar in gesprek, maar ook met de deelnemende studenten. “Het idee is dat studenten en begeleiders uit allerlei bedrijven steeds dichter bij elkaar kruipen om vraagstukken gezamenlijk op te lossen. Daarnaast kunnen er soms sprekers en onderzoekers worden uitgenodigd om zowel de studenten als talenten te blijven inspireren.”
In het KennisDC Gelderland zijn inmiddels zes pools opgestart en ook in andere KennisDC regio’s wordt aan de weg getimmerd. Ondernemers die eenmaal met TIP in aanraking zijn gekomen, zijn daarna doorgaans overtuigd, stelt Bens. “Bij aanvang begrijpen ze het vaak niet, angst voor concurrentie overheerst, en doen ze slechts schoorvoetend mee. Veel mkb-ondernemers zijn bovendien nog ‘onbewust onbekwaam’, ze weten soms niet wat ze niet weten. Maar eenmaal bezig in de pool, hebben ze wel door dat dit een mechanisme is om talent te blijven ontwikkelen, boeien en binden!”
Op ICT & Logistiek geeft Wim Bens een seminar over Talent Innovation Pooling. Voor zowel ondernemers als hogescholen en beleidsmakers licht hij het concept toe, bespreekt hij de lessons learned en de toekomstplannen van TIP. Registreren voor dit seminar kan hier. Meer informatie over ICT & Logistiek vind je op de website.