Logo kdcl img

Living Labs tonen logistieke voordelen van datapipeline aan in Azië-Europa trade lanes

Informatie wordt in de Living lab trade lanes...
31 mei 2014 / 1860

Informatie wordt in de Living lab trade lanes sneller gedeeld omdat alle stakeholders via de data-pipeline data bij de bron kunnen inzien. Het delen van informatie over de goederen slaagt goed; het delen van informatie over het transportproces biedt nog veel mogelijkheden voor verbetering. Bedrijven kunnen voor het realiseren van data pipeline kiezen uit verschillende ICT-oplossingen: via business en port community platformen. 

Doelstelling van Cassandra project

Het doel van het Cassandra-project is om containerlogistiek efficiënter en effectiever te maken door het combineren van bestaande informatiebronnen in transportketen te faciliteren. Een betere zichtbaarheid op de keten maakt het voor bedrijven en overheden mogelijk om logistieke, commerciële en toezichtrisico’s beter te beoordelen en processen te optimaliseren. De Living Labs demonstreren de wijze waarop het data pipeline concept en risico-gebaseerd supply en compliance management in de praktijk kan worden gerealiseerd. De partners in het project Cassandra bouwen interfaces tussen bestaande informatie-platforms en visibility-oplossingen voor het vastleggen van monitoringgegevens over ladingstromen en containerintegriteit.

Doelstelling van Living Labs Azie-Europa

Het doel van het Living Lab Azie-Europa is om de verschillende in het Cassandra-project ontwikkeld producten en oplossingen in een realistische context tussen Azië en Europa op verschillende handelsroutes te demonsteren. Er zijn drie operationele trade lanes. De eerste loopt tussen Yantian in China en het VK, met de haven van Felixstowe als toegangspunt tot het VK. Voor de demonstratie met Nederland was er één trade lane vanuit Penang in Maleisië en één vanuit Shanghai in China naar Nederland. Ten slotte was er de speciale situatie met een trade lane van Singapore naar Nederland die uitgebreid werd verkend maar niet geïmplementeerd. Al deze handelsroutes hadden de haven van Rotterdam als toegangshaven tot Nederland.

Resultaten

Het Living Lab heeft de volgende praktische resultaten en inzichten opgeleverd:

  1. Living Lab methodologie: Tijdens het uitvoeren van de Cassandra Living Labs werd het duidelijk dat er nog geen richtlijnen zijn voor het succesvol opzetten en uitvoeren van een Living Lab. De Cassandra Living Labs zijn daarom uitgewerkt aan de hand van een ontwikkelde vierstapsbenadering: een voorbereidingsfase, technische realisatie van de pijplijn, risicobeoordeling en pilot en evaluatie. De methodologie biedt een basis voor het ontwikkelen van nieuwe Living Labs die gericht zijn op het delen van informatie in ketens.
  2. Data Analysis for Supply Chains: Binnen Cassandra is het registreren van data aan de bron een van de sleutelprincipes. Om een goed inzicht te krijgen in de gegevens die beschikbaar zijn in de trade lanes binnen het bereik van de demonstratie, werd een grondige proces- en gegevensanalyse uitgevoerd. De methodologie wordt de DASC-methode genoemd: Data Analysis for Supply Chains.
  3. Meerdere ICT-configuraties mogelijk. In de diverse trade lanes zijn door de business partners verschillende ICT-configuraties toegepast. Er zijn toepassingen waarbij systemen van business partijen zijn gekoppeld via Business Community Platforms (BCS). En andere oplossing zijn koppelingen via Port Community Systems of combinaties van BCS en PCS. Bedrijven kunnen zelf met ketenpartners besluiten wat de gewenste configuratie is.
  4. Het delen van informatie over goederenstromen en partijen die onderdeel vormen van de keten is goed gelukt. Het uitwisselen van monitoringinformatie over transportprocessen kan worden verbeterd. Het delen van financiële informatie (zoals facturen) is maar zeer beperkt gerealiseerd.

In de deliverable wordt de analyse van elk van de vier trade lanes uitgebreid toegelicht en worden concrete voordelen voor elk van de betrokken ketenpartijen getoond.

Hoe nu verder?

De ontwikkelde concepten en ICT-componenten worden door de ICT-bedrijven opgenomen in de nieuwe generatie ICT-systemen en diensten, waardoor de ontwikkelde kennis voor het bedrijfsleven beschikbaar komt. Het onderzoek heeft ook geleid tot nieuwe vraagstukken op het gebied van de opzet en inrichting van keteninformatiesystemen, ook wel genoemd het datapipeline concept. Deze vraagstukken zijn opgepakt in het vervolgproject CORE.

Insights artikel Cassandra – WP400 – Asia-NL/UK trade lane Living Lab report

Auteur Betrokken partijen Jaar Leestijd
Inge LLukassen TNO, TU Delft, Seacon, Douane, Europese Commissie 2014 75 min

Relevante publicaties