Logo kdcl img

Eén vergunning voor export vanuit Nederland en Belgie: besparing in tijd en geld

Sabic is een toonaangevend chemiebedrijf met productievestigingen in...
01 mei 2016 / 1238

Sabic is een toonaangevend chemiebedrijf met productievestigingen in zowel Nederland, België, Duitsland en Polen. Zij heeft als één van de eerste een exportvergunning ontvangen op basis van Single Window/One Entry. Sabic heeft hiermee haar bestaande vergunning electronische uitvoer met grensoverschrijdend karakter uitgebreid. Dit bespaart tijd en geld voor zowel Sabic als de controlerende overheid.

Elk EU lidstaat heeft eigen nationale systemen waarin export aangiftes gedaan worden. Daarom heeft elk internationaal opererend bedrijf dat vanuit verschillende lidstaten exporteert, te maken met al die verschillende nationale systemen en eisen. Voor bedrijven is het lastig aan al die verschillende eisen te voldoen. De Europese Unie heeft daarom het Single Window principe gelanceerd. Bedrijven met exportaangiftes vanuit meerdere lidstaten, kunnen al deze aangiftes nu doen vanuit de lidstaat waar de hoofdvestiging is.  

Omdat Sabic al in bezit was van een AEO vergunning, was het makkelijker om ook de vergunning vereenvoudigde douaneprocedure voor uitvoeraangiften aan te vragen. De aanvraag is gedaan in samenwerking met zowel de Nederlandse als Belgische douane. Samen zijn alle processen, informatie omtrent lading, invoer en uitvoer in één systeem ondergebracht. Uniek aan deze vergunning is dat zowel de exportaangiftes vanuit Genk (B) als Sittard op dezelfde manier gedaan worden, volgens één systeem, en die gecontroleerd worden volgens dezelfde controle-aanpak, opgesteld door zowel de Belgische als Nederlandse douane. Deze controle is “system-based”, waarbij het SAP in Sittard de input levert.

Cruciaal voor het slagen bleek wederzijds vertrouwen en transparante informatiedeling te zijn.

Export aangiftes vanuit Genk en Sittard kunnen nu efficiënter gedaan worden én de goederenstroom wordt minder vaak gestoord door controles. Voor zowel de exportaangiftes vanuit Sittard als Genk heeft Sabic nog maar één aanspreekpunt.

De Nederlandse en Belgische douaneautoriteiten hebben concrete ervaring opgedaan in samenwerking bij vergunningaanvraag en controle.

Wat nu te doen?

Mooi voorbeeld van samenwerking met toegevoegde waarde voor het bedrijfsleven en de Nederlandse en Belgische douane. Een voorbeeld dat navolging verdient.

Insights artikel Single Window Principe: eenvoudiger de grens over

Betrokken partijen Jaar
Evofenedex, Sabic 2016