Logo kdcl img

Dit zijn de zeven skills die je nodig hebt in de logistiek van de toekomst

Over de trends in de logistiek is al...
18 februari 2020 / 2336

Over de trends in de logistiek is al veel geschreven maar wat gaan de skills zijn die je als logistiek professional dan nodig zal hebben? Dit zijn resultaten vanuit het project LogistiekLerenZonderGrenzen.

Project LogistiekLerenZonderGrenzen

LogistiekLerenZonderGrenzen is een grensoverschrijdend project waarbij Fontys Venlo en PXL Hasselt samenwerken. Het doel is een vernieuwend opleidingsprogramma te ontwikkelen en uit te voeren om logistieke studenten en professionals klaar te stomen voor de technologieën, trends en skills van de toekomst. Fontys en PXL hebben literatuuronderzoek gedaan en meerdere bedrijven in de logistieke sector geïnterviewd. Aan de hand daarvan zijn een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen bepaald. Tevens zijn de gedefinieerde skills uit literatuuronderzoek getoetst bij de bedrijven en hieruit zijn de meest genoemde skills uitgekozen om op door te ontwikkelen.

Llzg logo banner

Trends en impact

Internet of things (IoT), artificial Intelligence (AI), robotisering, industrie 4.0, big data en digitalisering... het zijn allemaal revolutionaire innovaties die je niet alleen in productiebedrijven of de IT-sector terugvindt. Ook in de logistiek en supply chain zal het voor grote veranderingen zorgen.

Bovendien heeft het een impact op de manier van werken. Een verschuiving van manuele, repetitieve taken naar strategisch denken op een hoger niveau. Dit vraagt om nieuwe kennis en competenties. Van planning, inkoop, leveranciersrelaties, kwaliteits- en voorraadbeheer tot magazijnoptimalisatie, ontdek in dit artikel welke skills je nodig hebt.

Logistieke skills van de toekomst

  1. Strategische plannen & denken: slimme technologieën kunnen manuele en repetitieve taken overnemen, de achterliggende strategie om de hele supply chain te optimaliseren en af te stemmen blijft de belangrijkste factor. Op een strategisch niveau plannen en denken wordt cruciaal.
  2. End-to-end samenwerking: verticaal, horizontaal, binnen en buiten de organisatie, in een geglobaliseerde wereld wordt samenwerken in elke fase beslissend. Niet meer denken in afdelingen maar denken in processen en dit centraal stellen in de organisatie is dus de boodschap. 
  3. Technologische expertise: Technologie evolueert razendsnel en creëert tal van nieuwe mogelijkheden. Ondernemingen die graag het voortouw nemen in technologische ontwikkelingen zullen een streepje voorhebben. Innovaties evalueren, testen en inzetten wanneer ze een toegevoegde waarde hebben, levert een groot concurrentievoordeel op. Een doorslaggevende mindset voor toekomstbestendige logistieke experts.
  4. Softskills leiderschap: Van managers wordt meer van gevraagd dan enkel het aansturen van bedrijfsprocessen. Goede 'people managers' zijn de toekomst. Ze onderscheiden zich door een uitgebreide set soft skills zoals creativiteit, samenwerken, overtuigingskracht, timemanagement en aanpassingsvermogen. Op die manier komen de individuele talenten van medewerkers tot bloei.
  5. Data driven mentaliteit: Voortdurend analyses maken, grote hoeveelheden data snel verwerken en de resultaten gebruiken om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen, dat is een data driven mentaliteit. Zowel voor leidinggevenden als werknemers wordt het een fundamenteel onderdeel van de dagelijkse activiteit.  
  6. Expertise op het gebied van risicobeheer: in elke supply chain zijn er tal van risico’s aanwezig. Zeker in een hightech omgeving en binnen een end-to-end netwerk kunnen ze de logistieke flow belemmeren en onderbreken. De risico’s identificeren, voorkomen en reduceren wordt dus een kritieke factor voor de groei van logistieke bedrijven.  
  7. Flexibiliteit & verandering: wil je in de toekomst succesvol blijven opereren? Dan is een flexibele productie- en logistieke organisatie de sleutel tot succes. Steeds meer factoren kan je immers niet controleren en vragen een aanpak op maat. Omgaan en inspelen op deze veranderende omstandigheden is dus misschien wel de allerbelangrijkste skill.

Wat gaat het onderwijs en mkb zien van LogistiekLerenZonderGrenzen?

Er worden dit jaar verschillende collegetours en student challenges georganiseerd waar studenten en docenten aan kunnen deelnemen. Het doel van de collegetours en student challenges is om reguliere studenten, werkenden en zij-instromers ook fysiek met elkaar contact te brengen en kennis te laten uitwisselen over de trends en skills van de toekomst.

Wil jij meer weten over de skills die je nodig hebt in de logistiek van de toekomst? Of ze aanleren?

Met Logistiek Leren Zonder Grenzen, een interactief opleidingsprogramma ontwikkeld door de hogescholen PXL en Fontys met steun van Interreg, helpen we jou deze nieuwe trends en technologieën succesvol te omarmen en toe te passen. Ontdek hier meer over dit project, volg onze LinkedIn-pagina, abonneer je op onze nieuwsbrief of stuur je vraag naar Carla Vreys (PXL) of Danny Jonker (Fontys).

Relevante publicaties