Het overkoepelende doel van MODI is het versnellen van de introductie van connected, cooperative and automated mobility (CCAM) voor logistiek door middel van demonstraties en het wegnemen van belemmeringen voor de uitrol van geautomatiseerde transportsystemen en -oplossingen in de logistiek.
MODI zal zich richten op de interactie tussen voertuigen en logistieke processen, verkeersveiligheid, beveiliging, optimale benutting van infrastructuurcapaciteit en -omgeving, en aanbevelingen voor het optimale ontwerp of de aanpassingen van infrastructuur. Het MODI-initiatief zal laten zien wat er nodig is om geautomatiseerd goederenvervoer te hebben op een hele corridor door vijf Europese landen.
MODI bestaat uit vijf use cases, die elk een deel van de logistieke supply chain beschrijven. Het project zal zich richten op het begrijpen en overwinnen van de regelgevende barrières en tekortkomingen in de infrastructuur op de snelwegcorridor voor openbare wegen. De besloten gebieden zijn terminals in de havens van Rotterdam, Hamburg, Göteborg en Moss. De terminals richten zich op uitdagingen zoals toegangscontrole, opladen, coördinatie met automatisch geleide voertuigen, laden/lossen en overdracht van openbare naar besloten ruimtes.
Naast de demonstraties biedt MODI duurzame bedrijfsmodellen voor de logistieke sector, waarmee wordt aangetoond dat CCAM-voertuigen tot grotere winsten kunnen leiden, vooral wanneer ze gecoördineerd rijden.
Meer informatie over het project is te vinden op de website: www.modiproject.eu
34 toonaangevende organisaties op het gebied van CCAM uit acht landen maken deel uit van het consortium. Vanuit Nederland zijn onder andere de kennisinstellingen TNO, Eindhoven University of Technology en HZ University of Applied Sciences projectpartners.