Studenten van de minor Airport Seaport Logistics van de Hogeschool van Amsterdam zwermen in de week van 2 november uit over Europa. In het kader van de Logistic Network Challenge bezoeken ze tien logistieke hotspots en de vijf grootste steden en houden daar interviews bij logistieke bedrijven. Het doel: de logistiek hubs in Europa in beeld brengen en op de kaart zetten.
De LNC is mede mogelijk gemaakt door het KennisDC Logistiek Amsterdam.
De opzet van de Logistic Network Challenge (LNC) doet sterk denken aan het televisieprogramma Peking Express. Zeven teams van vier studenten gaan met een beperkt budget en met gebruikmaking van een maximaal aantal vervoersmodaliteiten langs zoveel mogelijk logistieke hotspots in Europa. Studenten hebben zelf een netwerkplanning gemaakt op basis van de heatmap van Europa (prologis). De reisschema’s lopen onder meer van Venlo, via de Ruhr, Frankfurt of Wolfsburg tot Boekarest en van Rotterdam, via Antwerpen, Luik of Parijs naar Madrid. Daar nemen de studenten een kijkje bij logistieke bedrijven en interviewen er de leidinggevenden.
Regiecentrum
Twee teams van acht studenten begeleiden de teams in het veld vanuit het regiecentrum aan de HvA in Amsterdam. Ook bewaken ze de spelregels. Ze volgen via GPS de voortgang van de teams, die alleen tussen 7.00 en 19.00 uur mogen reizen. De rest van de tijd wordt onder meer besteed aan het samenstellen van een vlog of blog aanleveren waarin de teams verslag doen van hun ervaringen. Die impressies worden dagelijks gepubliceerd op Dinalogamsterdam.nl. De informatie die de studenten ophalen bij de logistieke bedrijven dient als input voor het ASL onderzoeksprogramma aan de HvA.
Doel challenge
Het doel van de LNC is vooral educatief (zie ook kader). Studenten maken spelenderwijs kennis met de dagelijkse praktijk in logistieke bedrijven en met begrippen als netwerkplanning, wachttijd theorie en intermodaal vervoer. Door de keuzes die ze maken, het efficiënt plannen van de reis, het aantal bezochte steden en het aantal gebruikte vervoersmodaliteiten, kunnen de studenten punten verdienen. Op de slotdag op 6 november wordt via peer review een winnend team gekozen. Dat is het team dat de meeste punten heeft verzameld en het meest ludieke traject heeft afgelegd.
Doel Logistic Network Challenge
• Contacten leggen met bedrijven in Europese hotspots.
• Kennismaken met 4C-concept door gebruik regiecentrum.
• Aanlevering game tbv blended learning voor onderwijs.
• Kennis opdoen over het Europees netwerk, de hotspots en hun interconnectie.
• Samenwerking aanjagen tussen studenten en docenten.
• Marketing voor HvA, met name de logistieke opleidingen en voor de HvA-Benchmark Airport Seaport Logistics.
• Logistieke sector positief onder de aandacht brengen.
Slotevent bijwonen?
Benieuwd hoe de Logistic Network Challenge gaat aflopen. U kunt het slotevent op vrijdag 6 november in Amsterdam bijwonen. Meld u via e-mail aan bij Tom Stallinga.
Facebook: Volg de Logistic Network Challenge deze week live via de Facebook-pagina.
Met dank aan Dinalog Amsterdam