Wil jij afstuderen of werkervaring opdoen in een dynamisch, nieuw vakgebied waarin vele verschillende bedrijfsbelangen bij elkaar komen? Als stagiair Supply Chain Finance werk je voor bedrijven aan goedkopere financiering en tegelijkertijd aan strategische samenwerking in de keten met leveranciers en afnemers. Hiervoor doe je financiële of bedrijfseconomische berekeningen, maar sta je ook regelmatig in contact met verschillende bedrijfsafdelingen en klanten of leveranciers.
Supply Chain Finance
Dure leningen bij de bank zijn een belangrijke beperking voor Nederlandse bedrijven die willen investeren. Supply Chain Finance (SCF), of ketenfinanciering, biedt een serie van alternatieve financieringsinstrumenten om financiële kosten en risico’s in de gehele keten te verminderen. De meeste van deze instrumenten zijn pas de laatste jaren in gebruik door bedrijven. De bekendheid is daarom beperkt, met name bij mkb. Veel mkb’ers hebben daarnaast ook hun facturatieprocessen niet op orde. Dit veroorzaakt late betalingen, die financiële kosten en cashflowproblemen met zich meebrengen. Het project “Ketenfinanciering voor het mkb” heeft als doel om deze financiële kosten en cashflowproblemen te verminderen en strategische samenwerking binnen de keten te bevorderen, door per bedrijfsspecifieke situatie inzicht te geven in voor- en nadelen van de instrumenten en de mogelijkheden voor verbetering van het facturatieproces.
De bedrijven in het project en Windesheim
Binnen het project “Ketenfinanciering voor het mkb” zijn verschillende bedrijven aangesloten uit verschillende regio’s in Nederland. Het onderzoeksprogramma Supply Chain Finance van de Hogeschool Windesheim is projectleider en plaatst studenten, afkomstig van verschillende HBO- en WO-instellingen, bij de deelnemende bedrijven. Als student zit je gemiddeld 4 dagen per week bij één van deze bedrijven. Daarnaast deelt het onderzoeksprogramma SCF haar expertise met de deelnemende bedrijven en studenten, waarbij een actieve rol van jou als student wordt verwacht.
De opdracht
Jij kijkt binnen één van de deelnemende bedrijven of financieringskosten omlaag kunnen en de cashflowpositie verbeterd kan worden door de mogelijkheden voor ketenfinancieringsinstrumenten en/of optimalisatie van het facturatieproces te onderzoeken. In beide gevallen maak je een business case, waarbij je tevens kijkt naar de impact op de supply chain en naar voorwaarden (denk aan IT of inrichting van verkoop- of inkoopprocessen).
In het kader van kennis delen wordt in deze opdracht van jou als student ook een actieve rol binnen het onderzoeksprogramma Supply Chain Finance verwacht.
Praktische informatie
Periode: tussen 1 februari 2017 en 1 juli 2017. Mogelijkheden om eerder/later te starten/eindigen zijn bespreekbaar.
Type stage: afstudeerstage of praktische stage om werkervaring op te doen.
Regio’s: Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Friesland, Gelderland, Noord-Limburg , Zuid-Limburg.
Stagevergoeding: wordt bepaald tussen student en deelnemend bedrijf.
Wat wij vragen
Jouw opleidingsniveau is HBO of WO.
Jouw studierichting is financieel, bedrijfseconomisch of logistiek. Mogelijke opleidingen zijn Finance, Bedrijfskunde, Supply Chain Management, Operations Management, Logistiek & Economie, Bedrijfseconomie. Vergelijkbare opleidingen komen ook in aanmerking.
Je hebt een sterke affiniteit met bedrijfsfinanciering.
Je hebt goede communicatieve vaardigheden om met uiteenlopende belangen binnen bedrijven om te gaan.
Je bent zelfstandig en pro-actief, je kunt (en durft) de juiste vragen te stellen.
Je bent analytisch vaardig en kunt overweg met financiële of bedrijfseconomische berekeningen (in Excel).
Wat wij bieden
Een kans om aan een concrete business case voor een bedrijf te werken.
Een kans om een bijdrage te leveren aan de Nederlandse economie door te onderzoeken hoe bedrijven goedkoper financiering verkrijgen om te kunnen investeren.
Naast begeleiding van het bedrijf waar je stage loopt en begeleiding van de eigen Hogeschool/Universiteit: toegang tot de expertise van het onderzoeksprogramma SCF van Hogeschool Windesheim, de grootste vakgroep op het gebied van SCF wereldwijd.
Toegang tot een grote hoeveelheid e-learning en literatuur om snel bekend te raken met het onderwerp en om te gebruiken voor een thesis.
In dit nieuwe en maatschappelijk relevante vakgebied is er voor goed studentenonderzoek veel kans op extra publiciteit (denk aan artikelen en thesis awards) om daarmee jouw CV een boost te geven.
Contact
Stuur bij interesse een CV en een (korte) motivatiebrief op naar één van onderstaande e-mailadressen. Let op: hoe eerder je reageert, hoe groter de kans dat plekken bij deelnemende bedrijven nog niet vergeven zijn. Voel je vrij om contact op te nemen bij behoefte aan meer informatie.
Christiaan de Goeij
Projectleider Supply Chain Finance voor mkb
T: 06 2880 4140
Paulien de Graaf-Muller
Onderzoeker en Docent Supply Chain Finance
E: p.de.graaf-muller@windesheim.nl
T: 06 4878 9877