Logo kdcl img

Masterclass ‘Wearables’ in de logistiek bij Fontys Venlo

Over doeltreffende toepasbaarheid van gadgets in de logistiek...
12 juli 2018 / 2231

Over doeltreffende toepasbaarheid van gadgets in de logistiek

De online tool ‘knowledge base’ en studenten van Fontys Venlo speelden afgelopen week de hoofdrol tijdens een onderhoudende masterclass over de toegevoegde waarde van ‘wearables’ - draagbare computers - in de logistiek.

De sessie met circa 25 deelnemers uit onderwijs en bedrijfsleven vond plaats onder auspiciën van de projectgroep LOGwear. LOGwear doet onderzoek naar de toepasbaarheid van wearables ter ondersteuning van logistieke processen. Het project kent een sterk interregionaal karakter door een samenwerking van Fontys Venlo, Hochschule Niederrhein, de Nederlandse onderneming KLG Europe, en de Duitse ondernemingen Helmut Beyers en imat-uve.

Als opening gaf Danny Jonker, projectleider LOGwear bij Fontys Venlo, een introductie over wearables en het onderzoeksproject LOGwear. Daarnaast verzorgde Geert Monsieur, docent en onderzoeker bij Fontys Venlo, een presentatie over informatiesystemen en hoe je met databasemanagement omgaat.

500 logmasterclass

Volgende masterclass thema’s waren de onderzoeksprojecten van Fontys Venlo studenten. Zo hebben twee Nederlandse IT-studenten bij KLG Europe analyses uitgevoerd en wearables getest in verschillende warehouseprocessen. Courtney Regan, een derdejaars studente, heeft zich tijdens haar stage verdiept in het Warehouse Management Systemen en alle relevante processen in kaart gebracht. Daarna is er gezocht naar geschikte wearables die het orderpick proces kunnen ondersteunen. Deze wearables zijn ook daadwerkelijk in de operatie ingezet. Niels Killaars, afstudeerder van Fontys Venlo heeft het palletopslag proces onderzocht en daarbij een HoloLens van Microsoft getest. KLG Europe is zeer te spreken over de resultaten van deze testen. Pallets worden door de lens opgemeten en vervolgens wordt door de wearable bepaald waar de pallet neergezet/opgeslagen kan worden, om de totale bezettingsgraad van het magazijn te verbeteren. Parallel aan deze stage- en afstudeeronderzoeken werken verschillende studenten in hun eigen tijd aan de ontwikkeling van de Knowledge Base en andere werkpakketten.

Beide studenten hebben hun onderzoek en bevindingen gepresenteerd aan docenten, studenten, onderzoekers en bedrijven. Na de presentaties kregen de deelnemers de mogelijkheid om te ervaren hoe het is om te werken met logistieke gadgets, zoals de HoloLens en verschillende scanners.

Uit onderzoek is gebleken dat veel logistieke bedrijven onvoldoende kennis hebben van de toepasbaarheid van wearable IT-oplossingen, zoals smartglasses en handscanners. Hier komt de online tool knowledge base om de hoek kijken. Deze online tool is een vragenlijst waarin bedrijven aangeven met welke logistieke processen ze te maken hebben. Het resultaat is een advies over mogelijk toepasbare wearables. Dit advies kan als startpunt dienen om daadwerkelijk aan de slag te gaan met de implementatie van een wearable.

De knowledge base is nog volop in ontwikkeling; een proces waarbij de onderzoeken en gesprekken die plaatsvinden binnen het LOGwear-project als grote katalysator fungeren. Het LOGwear projectteam nodigt bedrijven van harte uit om te participeren door inzicht te geven in hun bedrijfsprocessen en op deze wijze te fungeren als testomgeving. Deze bedrijven krijgen een vrijblijvend advies over het gebruik van wearables en het projectteam kan deze gegevens gebruiken om de knowledge base te valideren.

Een prikkelende oproep als slotakkoord van een geanimeerde masterclass die werd afgesloten met een traditionele netwerkborrel.

Meer weten?

www.logwear.eu

Interesse in een vrijblijvende procesanalyse? We komen graag een keer met ons team op gesprek om te kijken of ook uw logistieke processen geschikt zijn voor optimalisatie met wearables. Stuur me een berichtje of schrijf een mail naar logwear@fontys.nl.