Logo kdcl img

Een dynamisch eerste jaar voor Brightlands Institute for Supply Chain Innovation

In 2019 werden de eerste plannen gemaakt voor...
03 maart 2021 / 2152

In 2019 werden de eerste plannen gemaakt voor het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI). Een jaar later in februari 2020 vond de lancering plaats met 200 deelnemers uit onderwijs, onderzoek en werkveld. Nu na een jaar van activiteiten kijken we terug en blikken we vooruit op dit unieke initiatief.

Partners in de samenwerking

BISCI is opgericht door Universiteit Maastricht en Provincie Limburg. Prof. Dr. Ir. Bart Vos (Scientific Director) en Ton Geurts (Business Director) begonnen aan een reis om van BISCI een kenniscentrum te maken waarin brede samenwerkingen ontstaan. BISCI heeft de ambitie om een toonaangevend kenniscentrum te worden met als doel het realiseren van state-of-the-art slimme en duurzame supply chain-innovaties. Dit doen zij door kennis te delen tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheid.

BISCI is een samenwerking tussen Universiteit Maastricht, Fontys CoE KennisDC Logistiek en TNO en het bedrijfsleven en samen als BISCI zullen ze gaan zorgen voor digitale en duurzame supply chains met internationale uitstraling en een grote economische meerwaarde voor de Provincie Limburg.

Bisci afbeelding

De vliegende start

Onderzoeksprojecten zoals Smart Packaging, Holland Robotics, SLEM en Marconi maakten aan de start deel uit van het BISCI-portfolio. Als snel na de start werd het onderzoeksteam uitgebreid met nieuwe projectmanagers.

Ecosystemen in Limburg

BISCI heeft al gewerkt aan het opzetten van vijf ecosystemen, namelijk voor de logistiek, productie, chemie, agrofood en gezondheid. Het logistiek ecosysteem Supply Chain Valley (SCV) is een samenwerking tussen zes organisaties in Noord-Limburg. Projecten op het gebied van Warehouse KPI's en Warehouse CO2-reductie zijn succesvol afgerond en 12 projecten worden nu gedefinieerd. Het tweede ecosysteem is het productie-ecosysteem van BISCI. Dit is een samenwerking met VDL Nedcar en focust zich op het verplaatsen van containers van de weg naar het spoor. Het chemie ecosysteem, Chemelot Feedstock Transition, houdt zich bezig met het identificeren en hergebruiken van biologische grondstoffen. Zo kan de grondstof suikerbiet omgezet worden naar melkzuur dat wordt gebruikt voor de productie van plastic verpakkingen. Het ecosysteem bevindt zich op de Chemelot campus in Limburg en het doel van dit pilot project is om dit op landelijke schaal te implementeren. Binnen het agrofood ecosysteem leidt onderzoek tot baanbrekende innovaties op het gebied van gezonde en veilige voeding, future farming en bio-circulaire economie. Het gezondheidsecosysteem richt zich op voorraadmanagement in de zorg. Slimme sensoren zouden bij moeten dragen aan het optimaliseren van voorraadmanagementprocessen bij ziekenhuizen.

Ontwikkelen en opleiden van talent

Meer dan 200 studenten volgden vorig jaar gastcolleges en voor 2021 staan er nog heel veel masterclasses op de planning. BISCI zet zich in om de ontwikkeling van jonge talenten en professionals te bevorderen. Momenteel werken ook 23 studenten aan BISCI onderzoeks- en adviesprojecten.

"Fair and Smart Data"

Maastricht University, School of Business and Economics voert binnen BISCI onderzoek uit naar "Fair and Smart Data". Het onderzoek richt zich op wereldwijde goederenstromen, data uitwisseling en duurzaamheid. Hoe kan data in de keten gebruikt worden om waarde toe te voegen voor de economie, de maatschappij en  het milieu?