Logo kdcl img

Masterclass City & Mainport Logistics van KennisDC Amsterdam - 23 juni 15.00 uur

Op 23 juni 2016 van 15.00 tot 19.00...
26 mei 2016 / 10044

Op 23 juni 2016 van 15.00 tot 19.00 uur organiseert KennisDC Amsterdam de Masterclass City & Mainport Logistics. De inloop is vanaf 14.30. 

Met grote trots presenteren wij keynote speakers Rene de Koning (Industrial Logistics Lead voor de F-35 (Joint Strike Fighter) Nederland en Dertje Meijer (president directeur Port of Amsterdam).   

Wilt u op de hoogte zijn van de laatste stand van zaken rondom City en Mainport logistiek? Bent u geinteresseerd in de resultaten van het onderzoek op dit gebied? Wilt u nu eindelijk eens wat meer weten over Supply Chain Finance? Op deze dag worden de onderzoeksresultaten gepresenteerd, kunt u deelnemen aan workshops en krijgt u pitches van logistieke innovaties. Daarnaast is er gelegenheid om uw netwerk te versterken, kom ook naar de Impact Hub Amsterdam - Haarlemmerweg 10c.

Naast een plenair gedeelte met Keynote-speaker Rene de Koning en Dertje Meijer, gemodereerd door Walther Ploos van Amstel zijn er drie parallelsessies op het gebied van:

Impact hub

Slim & Schoon door de stad - door lectoraat Walter Ploos van Amstel

Thema's: 

  • Schonere afvallogistiek
  • Elektrisch vervoer 
  • Hoe pak je goederenvervoer in een buurt aan?
  • Slimmer omgaan met laad- en losplekken in de stad

Toelichting: 

  • In de Amsterdamse binnenstad is een groot aantal commerciële bedrijfsafvalinzamelaars actief. Zij rijden in de toch al drukke binnenstad achter elkaar aan; het vuilnis van de eigen klant wordt meegenomen, terwijl dat van de buren blijft staan voor de concurrent. De zware inzamelvoertuigen zorgen voor onnodige uitstoot, geluidsoverlast en onveilige situaties. 14 culturele instellingen uit de Plantagebuurt hebben samen met de HvA het initiatief genomen een duurzamer afvalinzamelingsmodel te implementeren. Onderzoeker afvallogistiek Simon de Rijke deelt de lessen over deze en andere gebiedsgerichte initiatieven.
  • Een presentatie van het onderzoek naar het afwegingskader van early adopters om wel of niet te kiezen voor elektrisch goederen vervoer. Waarom kiezen ondernemers voor elektrisch vervoer? Wat speelt mee in deze keuzes? En zijn er verschillen in vervoer voor horeca, bouw en dienstverlening? De eerste resultaten geven antwoorden op deze vragen en worden besproken in deze presentatie.
  • Samen met EVO, LeanCargo Consultancy en Stadsdeel Zuid brengt de HvA de bevoorrading in De Oude Pijp in Amsterdam in kaart. Een gebied met meer dan 1000 ondernemers! Wat ontvangen de verschillende ondernemers en door wie en hoe wordt dit geleverd? Het onderzoek resulteert in bevoorradingsprofielen die het startpunt vormen om het goederenvervoer slimmer en schoner te organiseren. Susanne Balm vertelt op 23 juni meer over de aanpak en vervolgstappen van dit project.
  • Laad- en losplekken zijn een groot probleem in gemeenten. Vaak staan ze vol, en dan ook nog eens met voertuigen die er niets te zoeken hebben. Dan zit er niets anders op dan midden op de weg te lossen. Dat is slecht voor de doorstroming van het verkeer. Iedereen staat geirriteerd te wachten. Welke 'smart city' technologie gaat ons helpen om deze problemen op te lossen?

Mainport (airport/seaport) logistics - door lectoraat Dick van Damme 

Thema's 

  • Roadmap Logistiek Food MRA
  • Benchmark Airport Seaport
  • Airport Seaport Logistics

Toelichting: 

  • De roadmap beschrijft de logistieke uitdagingen voor de verschillende schakels in de agri-foodketen in de MRA: van productie tot verwerking tot handel, logistiek en levering van voedsel aan de consument. Waar moeten bedrijven en overheden op inspelen om te zorgen dat de agri-foodsector kan voldoen aan de veranderde klantwensen én omgevingseisen in de MRA (leefbaarheid, duurzaamheid, circulair) en er over vijf tot tien jaar sterker voor staat? De roadmap wordt geschreven in opdracht van het agri-food cluster van de Amsterdam Economic Board in aansluiting op de challenge ‘Mobility’.
  • De HvA onderzoekt 17 airportseaportregio’s en vergelijkt die met elkaar. Amsterdam/Rotterdam staan hoog in een benchmarkonderzoek van airport seaport-regio’s wereldwijd. Nederland scoort hoog, maar moet blijven voorkomen dat andere regio’s ons gaan inhalen. Met het verder optimaliseren van het logistieke proces kan Nederland de inlopers voorblijven. 

Workshop Supply Chain Finance - door het Lectoraat van Michiel Steeman

Toelichting: 

  • Supply Chain Finance is een relatief onbekend onderwerp. Toch bijten veel geleerden zich stuk op dit topic, aangezien het voor bedrijven interessant kan zijn om eventuele kosten te drukken en voldoende financiering te krijgen om te investeren. Reverse Factoring is de meest voorkomende vorm van Supply Chain Finance. Hierbij wordt voor een leverancier versnelde betaling van facturen door de financier (meestal een bank) van de afnemer mogelijk gemaakt. Na afloop van de betalingstermijn van de factuur wordt de financier door de afnemer betaald. Voor deze constructie wordt gebruik gemaakt van de hoge kredietwaardigheid van de sterke afnemers.Voor de leveranciers is het voordelig, omdat er ruimte voor (lange termijn) investeringen gecreëerd wordt, zekerheid in het betalingsproces verhoogd wordt en er minder afhankelijkheid van bankleningen bestaat. Aan de andere kant heeft het ook voordelen voor de afnemer, o.a. een vermindering van het leverrisico, verbetering van werkkapitaal en vermindering van transactiekosten. 

Laat u inspireren, discussieer mee en breid uw netwerk uit!

Dagvoorzitter is Dr. Walther Ploos van Amstel.
Locatie is: Impact Hub Amsterdam - Haarlemmerweg 10c, 1014 BE Amsterdam.

14:30 Inloop
15.00 Opening dagvoorzitter Walther Ploos van Amstel
15:10 Keynote spreker: Dertje Meijer (president-directeur Port of Amsterdam)
15:30 Keynote spreker: Rene de Koning (F-35 Industrial Logistics Lead NLD)
15:55-16:00 Naar zalen
16:00 - 17:30 Drie parallelle sessies met presentaties, workshops en pitches van logistieke innovaties vanuit onderzoek en praktijk
17.40-18:00 Spreker: Hans Quak Living Labs (TNO)
18:00-19:00 Afsluiting en borrel

Meer informatie of inschrijven? Ga naar de aanmeldpagina.