“Van een efficiënt factureringsproces naar financiële instrumenten en nieuwe businessontwikkeling binnen Supply Chain Finance”
Het KennisDC Logistiek Limburg/Fontys Venlo organiseert i.s.m. KennisDC Logistiek Noord-Oost Nederland op woensdag 5 april aanstaande de derde masterclass Supply Chain Finance in het kader van onze deelname aan het project “Ketenfinanciering voor het MKB – Olie in de motor van de Nederlandse economie” (zie toelichting “Het onderwerp en het project”). Deze keer houden we de bijeenkomst bij Caroz, één van de actieve partners in dit project.
Het KennisDC Logistiek Limburg is onderdeel van een landelijk netwerk van logistieke kennisdistributiecentra. De doelstelling van de KennisDC’s is het delen en vermeerderen van logistieke kennis voor het bedrijfsleven. Deze sessie is daar een voorbeeld van. U zult tijdens deze Masterclass onder andere antwoorden krijgen op de vragen: Wat is Supply Chain Finance en hoe kunt u Supply Chain Finance inzetten ten gunste van uw bedrijf? De nadruk ligt vooral op de stappen vanuit een efficiënt factureringsproces naar financiële instrumenten en nieuwe businessontwikkeling binnen Supply Chain Finance”
Programma woensdag 5 april
09.00 – 09.15 Ontvangst met koffie en thee bij Caroz in Venlo
09.15 – 09.30 De basis: Een efficiënt en effectief factureringsproces. Terugkoppeling cross case analyse
09.30 – 10.15 Introductie quick scan voor bedrijven (workshop). Diagnose tool voor focus op processen en/of instrumenten
10.15 – 10.30 Pauze
10.30– 11.00 Bedrijfspresentatie en Supply Chain Finance bij Caroz
11.00 – 11.30 Welke businessmogelijkheden liggen er voor u? (presentatie en discussie) Fiscale vertegenwoordiging, douane-entrepot, webshop etc
11.30 – 12.00 Lunch
Deze sessie wilt u toch niet aan u voorbij laten gaan, meld u dus aan bij René Hendrickx (r.hendrickx@fontys.nl) voor uiterlijk 31 maart. Enkele dagen voorafgaand aan de sessie ontvangt u een bevestiging met details betreffende de locatie. Deelname is na aanmelding gratis.
HET ONDERWERP EN HET PROJECT:
Supply Chain Finance
Supply Chain Finance is een relatief onbekend onderwerp. Hoewel geleerden zich nog vaak stukbijten op dit onderwerp heeft Supply Chain Finance al vaker aangetoond dat bedrijven kosten weten te drukken en voldoende financiering krijgen om te investeren. Supply Chain Finance valt in grote lijnen in 2 deelgebieden. Het eerste deelgebied is de procesoptimalisatie (order to cash proces en purchase to pay proces) en het tweede deelgebied zijn de financiële diensten waaronder de instrumenten (bijv. reverse factoring).
Reverse Factoring is de meest voorkomende vorm van Supply Chain Finance bij grote verladers. Hierbij wordt voor een leverancier (bijv. logistiek dienstverlener) versnelde betaling van facturen door de financier (meestal een bank) van de afnemer mogelijk gemaakt. Na afloop van de betalingstermijn van de factuur wordt de financier door de afnemer betaald. Voor deze constructie wordt gebruik gemaakt van de hoge kredietwaardigheid van sterke verladers.
Voor de leveranciers is het voordelig, omdat er ruimte voor (lange termijn) investeringen gecreëerd wordt, zekerheid in het betalingsproces verhoogd wordt en er minder afhankelijkheid van bankleningen bestaat. Aan de andere kant heeft het ook voordelen voor de afnemer, o.a. een vermindering van het leverrisico, verbetering van werkkapitaal en vermindering van transactiekosten.
Project “Ketenfinanciering voor mkb – Olie in de motor van de Nederlandse economie”
Het project heeft tot doel meer inzicht te krijgen in ketenfinancieringsconstructies en dat deze meer gemeengoed worden voor Nederlandse bedrijven waardoor succesvolle samenwerkingen tussen afnemers, leveranciers en platformaanbieders gecreëerd wordt. Wij zijn hiervoor voor de periodeseptember 2017 t/m januari 2018 op zoek naar een bedrijf waar een afstudeerder de administratieve en financiële processen betreffende de logistieke activiteiten gaat inventariseren en analyseren. Denk hierbij aan het order-to-cash proces, samenwerking met afnemers omtrent facturatie, maar ook randvoorwaarden voor het gebruik van ketenfinanciering. Één en ander heeft tot doel het verbeteren van de samenwerking in de keten.